skip to Main Content

Evaluare Afaceri – Analize Rentabilitate Companii

Serviciile de evaluare afaceri se bazează pe un set de proceduri care sunt utilizate cu scopul de a estima valoarea economică a unei afaceri și nivelul de implicare al unui proprietar într-o companie. Evaluările sunt utilizate de participanții din piețele financiare cu scopul de a determina prețurile pe care sunt dispuși să le plătească sau să le primească cu scopul de a vinde afacerea. În plus, pe lângă estimările valorilor cu care o afacere se poate vinde, sunt folosite aceleași criterii de evaluare și pentru a stabili acorduri de vânzare cumpărare și pentru a oferi informații acționarilor.

Evaluarea Rentabilității Companiilor

Evaluarea rentabilității unei companii se referă la evaluările de afaceri cu ajutorul cărora se estimează valoarea pe piață a unei companii, de obicei atunci când compania este în insolvență, pentru ca administratorii să determine dacă aceasta mai poate fi recuperată și dacă poate fi vândută în stare funcțională. Totodată, aceste evaluări de rentabilitate au și scopuri contabile, în momentul în care divizia de afaceri este transferată. Evaluarea unei societăți se poate face astfel în scopuri variate, însă reprezintă un pachet de servicii foarte important pentru toți investitorii.

Înainte ca valoarea unei întreprinderi să fie determinată, specialiștii care se ocupă de evaluarea întreprinderii trebuie să precizeze motivele și circumstanțele avute în vedere în evaluarea afacerilor.

Standardul valorii include si condiții ipotetice în care firmele sunt evaluate. Se poate presupune, spre exemplu, că o anumită afacere va putea continua pe termen lung în forma în care se află la momentul evluării sau că valoarea sa se bazează pe vânzarea tuturor bunurilor active din care vor fi scăzute anumite datorii.

Pentru evaluarea unei societăți este important să se stabilească valoarea de piață. Aceasta este valoarea unei afaceri stabilite între un cumpărător și un vânzător hotărâți, care cunosc toate elementele relevante, dar care nu au obligația de a încheia tranzacția.

Valoarea pentru investiții este acea valoare pe care compania o are la anumiți investitori, iar efectul de sinergie este luat în calcul în evaluare.

Valoarea intrinsecă este cea care măsoară valoarea în profunzime, analizând inclusiv potențialul economic.

Pentru o evaluare relevantă, specialiștii pornesc de la anumite premise cum ar fi:

continuitatea

Continuitatea

va fi determinată valoarea în cazul în care compania va fi utilizată continuu;

Ansamblul activelor

Ansamblul activelor

totalitatea activelor utilizate pentru a efectua anumite operațiuni;

Lichidarea

Lichidarea

valoarea pe care activele o primesc atunci când sunt vândute separat;

Dispunerea ordonata

Dispunerea ordonata

valoarea pe care o au activele atunci când sunt utilizate individual și nu pentru operațiunile de afaceri.

Evaluarea afacerii este un proces complex ce implică estimarea profitabilității companiei precum și analiza sustenabilitatea acestui profit pe termen lung.

Contactează-ne la

office@investpoint.ro

sau la 0736.337.337

Back To Top